Hoe werkt de bodyscan op Schiphol? | Zoover vakantieblog

2021-12-14 18:00:47 By : Ms. Rebecca Lee

Voordat je op het vliegtuig stapt voor een welverdiende vakantie, doorloop je de bodyscan. Alsof het niets is. Maar hoe werkt de bodyscan op Schiphol eigenlijk? Je staat op, heft je armen op en de scan cirkelt om je heen in twee seconden. De software analyseert de beelden en geeft, zonder tussenkomst van een beveiliger, aan of er een voorwerp op uw lichaam is gedetecteerd. Snel en supersimpel!

De Security Scanner is een apparaat dat met millimetergolven een scan maakt van de buitenkant van het lichaam. De golven gaan door kleding heen en worden weerkaatst door de huid. De golven reflecteren ook op andere materialen, zoals plastic, metaal, hout, ijzer en keramiek. Op deze manier worden verdachte objecten gedetecteerd.

Deze scanner is overigens niet hetzelfde apparaat dat gebruikt wordt om pelletslikkers op te sporen. De bodyscan die hiervoor wordt gebruikt, maakt gebruik van röntgenstralen om in het lichaam te kijken naar eventueel intern getransporteerde smokkelwaar.

Het is snel en supereenvoudig: je gaat op de aangegeven plek staan, je armen omhoog en de scan draait in twee seconden om je heen. Afgerond! De software van de scanner analyseert vervolgens de beelden en geeft, zonder tussenkomst van een beveiliger, aan of er een voorwerp op uw lichaam is gedetecteerd. Als dit het geval is, wordt u vervolgens gefouilleerd op de locatie van het object. Vindt de scanner geen objecten, dan krijgt hij een groen scherm en kun je verder. En dan: ontspan en geniet van uw vakantie in Portugal, Kroatië of Turkije.

[artikel href=”http://www.zoover.nl/blog/nieuws/10-dingen-schiphol-niet-wist/”]

Nee, u kunt een bodyscan weigeren. Schiphol biedt deze keuze echter niet: je wordt standaard door het toestel geleid. Als u dit niet wilt, wordt u volledig gefouilleerd door een van de medewerkers van het beveiligingspersoneel.

De gebruikte technologie is niet schadelijk voor uw gezondheid. In tegenstelling tot sommige medische scanners werkt de apparatuur niet met röntgenstralen. Ook als je zwanger bent of een pacemaker hebt, kun je op Schiphol zorgeloos door de bodyscan. De scanner reageert wel op prothesen. U kunt melden dat u een prothese draagt, maar u ontsnapt niet aan een huiszoeking. Zolang je weet wat er aan de hand is, is er niets aan de hand.

Op Schiphol kunt u veilig aan boord van de bodyscan. De millimetergolven gaan inderdaad door je kleding heen, maar geven geen naakt beeld. Hierdoor is uw privacy gegarandeerd. De scan wordt namelijk geanalyseerd door een computer en niet door een beveiliger. Afwijkingen aan je lichaam, door voorwerpen of verpakkingen, geven een alarmsignaal. Ze lichten geel op op het scherm naast de apparaten, zodat beveiligers weten waar ze je moeten fouilleren.

[artikel href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/top-tips-snel-sneller-snelst-naar-de-gate-op-schiphol/”]

Wil je uitgerust aan je vakantie beginnen of rijden de treinen nog niet zo vroeg naar Schiphol? Misschien woon je wat verder weg of hou je niet van ’s nachts rijden. Boek dan een hotel op Schiphol. Hotelburgers Schiphol Airport geven je een 8,3. Reviewer Frodyma verbleef onlangs in Hotel Hilton Amsterdam Airport Schiphol (Zoover score 7,8) en zegt: 'GinBar is fantastisch en de kwaliteit van het eten is super! Er is niets om over te klagen - vriendelijk personeel (super belangrijk) goede uitstraling. Toplocatie.' 

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming waar je zo snel mogelijk heen wilt? Inspireer andere vakantiegangers door een review achter te laten. 

Ook leuk om te lezen